Latem jemy dużo owoców. Najczęściej są to owoce świeże, nieprzetworzone. Czasami utarte z cukrem, innym razem jako dodatek do deserów. Pijemy przeróżne kompoty: truskawkowe, porzeczkowe, wiśniowe i mieszane.
Latem - częściej niż o innej porze roku - piekę ciasta dla mojej rodziny. Muszę przyznać, że są to głównie ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Moich owoców - zebranych na działce, niepryskanych.
Dziś chcę się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na ciasto, które nie dość, że zawsze mi się udaje, to jeszcze jest proste w wykonaniu.
Potrzebne składniki:
1 i pół szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
pół kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeże owoce
Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia w rondelku i ostudzenia margaryny. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję do masy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i dalej ucieram.
Następnie wlewam margarynę i mieszam delikatnie mikserem do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekę 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Następnie wlewam margarynę i mieszam delikatnie mikserem do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekę 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Jedyna wada tego ciasta to - to -że za szybko znika ze stołu ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz